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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoLESSA, J. H. de L.; HUNGRIA, M.; NOGUEIRA, M. A.; BERTOL, F. D.-Z.; KAPPES, C. Contribuição dos microrganismos promotores de crescimento de plantas na nutrição e desenvolvimento das culturas. In: KAPPES, C. (Ed.). Boletim de Pesquisa 2022/2023: Agricultura sustentável. Rondonópolis: Fundação MT, 2023. p. 102-112. (Fundação MT. Boletim de Pesquisa, 20).

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA JUNIOR, E. C. da; DURAN, N. M.; LESSA, J. H. de L.; RIBEIRO, P. G.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; CARVALHO, H. W. P. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G. Unraveling the accumulation and localization of selenium and barium in Brazil nuts using spectroanalytical techniques. Journal of Food Composition and Analysis, v. 106, art. 104329, March 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima.

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Biblioteca(s):  Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Rondônia; Embrapa Roraima.
Data corrente:  16/12/2021
Data da última atualização:  20/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SILVA JUNIOR, E. C. da; DURAN, N. M.; LESSA, J. H. de L.; RIBEIRO, P. G.; WADT, L. H. de O.; SILVA, K. E. da; LIMA, R. M. B. de; BATISTA, K. D.; GUEDES, M. C.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; CARVALHO, H. W. P. de; REIS, A. R. dos; LOPES, G.; GUILHERME, L. R. G.
Afiliação:  EDIU CARLOS DA SILVA JUNIOR, Federal University of Lavras; NÁDIA MARION DURAN, University of São Paulo; JOSIMAR HENRIQUE DE LIMA LESSA, Federal University of Lavras; PAULA GODINHO RIBEIRO, Federal University of Lavras; LUCIA HELENA DE OLIVEIRA WADT, CPAF-RO; KATIA EMIDIO DA SILVA, CPAA; ROBERVAL MONTEIRO BEZERRA DE LIMA, CPAA; KARINE DIAS BATISTA, CPAF-RR; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; HUDSON WALLACE PEREIRA DE CARVALHO, University of São Paulo; ANDRÉ RODRIGUES DOS REIS, UNESP; GUILHERME LOPES, Federal University of Lavras; LUIZ ROBERTO GUIMARÃES GUILHERME, Federal University of Lavras.
Título:  Unraveling the accumulation and localization of selenium and barium in Brazil nuts using spectroanalytical techniques.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 106, art. 104329, March 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104329
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil nuts are native from the Amazon rainforest and their nuts are consumed worldwide having good sensory acceptability. However, knowledge gaps remain concerning elemental composition, localization, and interactions in Brazil nuts. This study presents a detailed assessment regarding the concentration and localization of relevant elements in Brazil nuts using different and complementary spectroanalytical techniques. Samples were collected from six sites of the Brazilian Amazon (Acre, Rondônia, Amazonas, Roraima, Para, and Amapá) and showed results for selenium (Se) concentration ranging from 0.46 to 356 μg g− 1 and barium (Ba) from 12.5 to 7,177 μg g− 1 . Then, a linear regression model fitted between Se and Ba concentration in Brazil nuts provided an R2 = 0.30. The spatial distribution of major and trace elements in Brazil nuts varied depending on the site of origin and concentration in the sample. The 2D maps performed via μ-XRF showed that Se accumulates mainly in the outer parenchyma tissue of Brazil nuts seeds forming a “ring” shape while Ba tends to accumulate in the epidermal tissue. The possibility of forming compounds of low solubility in Brazil nuts such as BaSO4 and BaSeO4 tends to increase when Ba and Se are higher respectively in the samples studied.
Palavras-Chave:  2D mapping; Amazon rainforest; Castanha do brasil; Synchrotron; U-XRF.
Thesagro:  Bário; Bertholletia Excelsa; Castanha do Para; Composição Química; Selênio.
Thesaurus NAL:  Barium; Brazil nuts; Chemical composition; Minerals; Nutrition; Selenium.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230398/1/cpafro-18676.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA38633 - 1UPCAP - DD
CPAF-AP18420 - 1UPCAP - DD
CPAF-RO18676 - 1UPCAP - DD
CPAF-RR16220 - 1UPCAP - DD
CPATU59221 - 1UPCAP - DD
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